Yurtdışında üniversite okumanın belirli şartları bulunuyor. Bu şartların çoğu üniversiteden üniversiteye değişkenlik gösterse de İngilizce eğitim veren çoğu ülkede ortak şartlar yer alıyor. Bu şartlardan bir tanesi uluslararası düzeydeki İngilizce dil becerilerini ölçme sınavıdır. Bunlar, TOEFL, IELTS, GRE ve GMAT olarak biliniyor. Bunlar arasında dünyada en çok kabul gören sınav TOEFL’dır. TOEFL ile ilgili merak edilenleri sizler için bir araya getirdik.
TOEFL Nedir?
TOEFL, İngilizce konuşulan ülkelerde üniversite eğitimi öncesinde dil seviyesini ölçmek adına yapılan akademik düzeyde İngilizce sınavdır. Uzun adı “Test of English as a Foreign Language” olan bu sınav, dört bölümden oluşuyor. 130’dan fazla ülkede geçerliliği bulunan TOEFL, bir yıl içerisinde 50’den fazla kez yapılıyor. Sınav, günümüzde dünyanın 160’tan fazla ülkesinde gerçekleştiriliyor.
Genel olarak yurtdışında okumak ya da yaşamak isteyenlerin girdiği bu sınavı sadece yurtdışı bazlı sınırlandırmak doğru değildir. Çünkü ülkemizde eğitim kurumları da İngilizce yeterlilik belgesi olarak TOELF belgesi talep ediyor. Aynı şekilde, birçok kurum ve firma da çalışanlarından İngilizce yeterlilik belgesi olarak TOEFL istiyor.
Bilgisayar ortamında belirlenen merkezlerde yapılan sınavda konuşma, dinleme, yazma ve okuma olmak üzere dört bölüm yer alıyor. 4 saat süren sınavda her bölüm 30 üzerinden hesaplanıyor. Toplamda en fazla 120 puan alınabiliyor.
TOELF Kaç Bölümden Oluşuyor?
TOELF, 4 farklı bölümden oluşuyor. Konuşma, yazma, dinleme ve okuma olmak üzere 4 farklı dil yeteneğinin test edildiği sınavda, her bölümden 30 puan olmak üzere en fazla 120 puan alınabiliyor. TOEFL, onaylanan sınav merkezlerinde internet ortamında yapılıyor. Sınavın her bölümü farklı sürelerden oluşuyor. Başlanılan bölüm erken bitirildiği takdirde, diğer bölüme otomatik olarak geçiş sağlayabiliyorsunuz. TOEFL içeriği şu şekildedir:
Okuma bölümü 60 ile 80 dakika arasında değişiyor. 36 ile 56 arasında sorunun geldiği bölümde akademik metinlerde 3 ya da 4 parça okuma ve sorulara cevap verme şeklinde yapılıyor. Dinleme ise 60 ile 90 dakika arasında 34 ile 51 soru arasında değişiyor. Konuşmaları, sınıf tartışmaları ve sohbetleri dinleme ve yanıtlama olarak gerçekleştiriliyor. Dinleme sınavının ardından 10 dakika ara veriliyor.
10 dakika aranın ardından 20 dakikalık bir konuşma bölümü yer alıyor. 6 görevin yapıldığı bölümde bilinen bir konu ile ilgili fikir belirtme, okuma ve dinleme ile ilgili sorular yer alıyor. Yazma bölümünde ise 30 dakikalık süre zarfında okuma ve dinleme görevlerine göre kompozisyon yanıtları yazılıyor.
TOEFL Sınavına Nasıl Başvurulur?
TOEFL sınavına ETS’nin web sitesinden online olarak kayıt yaptırabilirsiniz. TOEFL sitesine giriş yaptıktan sonra kullanıcı adı ve şifre belirleyerek profil oluşturmalısınız. Sınava hangi merkezde girmek istediğinizi belirleyerek, sınav başvuru ücretini online sistem üzerinden ödemeniz gerekiyor.
TOEFL, her ay iki defa yapılıyor. Ancak bazı durumlarda ayda 3 ya da 4 kez yapılabiliyor. Yıl içerisinde ise toplamda 50’den fazla TOEFL yapılıyor.